Prosecco všech druhů
Čas na aperitivo! Tento rituál se stal populární na mezinárodní úrovni a vytváří ikonický okamžik italského životního stylu. Prosecco je díky své variabilitě cukernatosti vhodné jako odpolední sklenička, ale s elegantní, neinvazivní charakteristikou i k párování s jídlem. Na našem e-shopu získáte dopravu zdarma od 2500 Kč. Zjistěte více, jak si prosecco vybrat, jak vzniká a jaké možnosti výběru máte.
#ShowMore#
Prosecco je šumivé víno, které pochází z vinic na severu Itálie, z regionů Veneto a Friuli. V našem sortimentu najdete převážně Prosecco té nejvyšší kvality z DOCG oblastí Valdobbiadene Conegliano a Asolo.
Prosecco DOCG
Prosecco pocházející výhradně z kopců mezi městy Valdobbiadene a Conegliano, z odrůdy Glera s možností 15 % Verdisa, Perery nebo Bianchetty. Povolený výnos hroznů ve vinicích je 13,5 tun na hektar. Každé vinařství smícháním hroznů z různých mikrozón v této oblasti vytváří směsi (cuvée), které fungují jako vyslanci vlastní vinařské filozofie. Vychutnat si ho můžete ve verzích Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry, klasifikovaných podle úrovně zbytkového cukru.
Prosecco DOCG Rive
Pojem “Rive” označuje strmé svahy kopců, které jsou charakteristické pro danou zónu. Tato kategorie zdůrazňuje rozmanité výrazy Conegliano Valdobbiadene. Rive vína pochází z nejnáročnějších, nejkvalitnějších vinic, kterých je celkem 43. Každá z nich vyjadřuje odlišnou a výraznou kombinaci půdy, expozice a mikroklimatu. V Rive jsou výnosy vinic sníženy na 13 tun hroznů na hektar a povolen je jen výhradně ruční sběr.
Prosecco DOCG Cartizze
Absolutní špičkou u prosecca je Cartizze. Od roku 1969 má zvláštní předpisy. Zahrnuje pouze 107 hektarů vinic a leží ve Valdobbiadene mezi nejstrmějšími svahy San Pietro di Barbozza, Santo Stefano a Saccol. Perfektní kombinace mírného mikroklima a starodávných půd, složených z morénu, pískovce a jílu, dodává těmto vínům jedinečné vlastnosti. Maximální výnos je 12 tun hroznů na hektar.
DOCG Sui Lieviti
Tak je označeno tradiční Prosecco na kalech, se sedimentem v lahvi, též zvané Sur Lie nebo Col Fondo. Kvasinky (lieviti), podle nichž má název, jsou ty, které spadají na dno lahve. Dochází tak k re-fermentaci, v souladu s původní metodou výroby šumivých vín. Vyrábí se ve stylu Brut Nature. Živé, lehce zakalené šumivé víno s velmi jemnými bublinkami a charakteristickou vůní čerstvě upečeného chleba.
DOCG Asolo
Vinice pro výrobu Asolo Prosecco Superiore DOCG se nachází na území 19 obcí kolem města Asolo. V rámci 15 % též může obsahovat odrůdy Verdiso, Bianchetta Trevigiana a Perera. Základem zůstává Glera.
Prosecco DOC Treviso
Jedná se o základní kvalitu Prosecca, o výrazné rozšíření původního regionu, s příznivými podmínkami pro pěstování a s nižší nadmořskou výškou.
Prosecco Rosè DOC
Tuto novou kategorii Itálie oficiálně schválila v loňském roce. Hrozny ve směsi musí být minimálně 85 % Glera, stejně jako v běžném Proseccu, s přídavkem až 15 % Pinotu Nero. Výsledné víno má jemné perlení, svěží chuť a vůni s tóny květin a jahod.
Frizzante
Druhá fermentace v autoklávě probíhá s nižším tlakem, maximálně 2,5 baru, oproti spumante, kde je minimum 3. Výsledkem je čerstvé víno s méně bublinkami.
Dělení podle zbytkového cukru
Extra Brut - 0 - 6 g/l
Brut - 0 - 12 g/l
Extra Dry - 12 - 17 g/l
Dry - 17 - 32 g/l
UNESCO
Jako vynikající příklad tradičního lidského osídlení, využití krajiny a interakce člověka se životním prostředím, zejména stalo-li se zranitelným v důsledku nezvratných změn, byl v roce 2008 zahájen proces přidání kopců Conegliano Valdobbiadene na seznam světového dědictví UNESCO a v roce 2019 uznán. Díky práci vinařů byla vytvořena skutečná kulturní krajina, která je jedinečná.
Nejprodávanější
Druh
Oblast
Obsah cukru
Prosecco Spumante, Asolo Prosecco Superiore...
Prosecco Spumante, Asolo Prosecco Superiore...
Prosecco Frizzante Col Fondo, Valdobbiadene...